Konstens vecka 1 - 5 oktober, 2011

När Allberg Fastighetsförmedling precis gått i graven förvandlades deras lokaler exklusivt under några få dagar av Konstens vecka till Allbergshallen Galleri & Konstkafé.

På Hamngatan 10 i Östersund kunde man 1 - 5 oktober se och köpa konstverk av mig samtidigt som man avnjuter en Mespropp med kaffe, té eller saft och vad nu kan locka en kulturtant eller -farbror.

Gerillakonstföring är ett begrepp jag introducerade i LT några dagar innan vi öppnade. Med det avser jag att konst dyker upp på alla tänkbara ställen i alla möjliga former, så att människor inte ska kunna undvika den. Två dagar innan syster Maja och jag öppnade hade vi ingen aning om att det var vad vi skulle göra, utan hjälpte föräldrarna att bära, flytta och städa ur Allberg Fastighetsförmedling hela dagen. Jag nämnde att det är synd att jag inte hunnit hänga något i skyltfönstren i år, utan bara hunnit göra Mesproppen för årets Konstens vecka.

Allbergshallen Galleri & Konstkafé var nästan till 100 % ett återvinningsprojekt. Lokalerna skulle
annars ha stått tomma, den tidigare visningsbocken förvandlades enkelt till en "ropare". Konsten hade jag gjort sedan jag började konstskolan 1995, men inte sålt. Det är måleri, grafik och emaljer.
Listerna där målningar, grafik och emaljer stod har tidigare hyst bostäder till salu. Vid gerillakonst är det viktigare att det som visas gör det på oväntade ställen än att det är snyggt och polerat. Vi hade myket folk, fock massor med beröm och publicitet samt enormt mycket intryck; tack!


MalinMatilda Allberg 2002