-3-
Razor-wire (föregående sida) har människor ofta ovanför de 2 - 3 m höga murarna runt tomterna i villa- förorterna. Murarna kom tydligen inte upp förrän på 90-talet i och med att kriminaliteten då ökade så drastiskt. Jag såg murar t o m i de finare delarna av Soweto, som är mer än bara är en kåkstad. Så har människor larm och stora hundar, som inte brukar få gå ut och gå, utan "motioneras" genom att springa runt på tomten, skälla åt all förbipasserande och kasta sig emot grindarna så fort någon går förbi på gatan utanför.
   
Vapen är också något som finns hos de allra flesta familjer. Här kollar en skolkompis, Craig, in sin grannes nyinköpta revolver och jämför den med sin egen. Samtidigt som grannens barn tittade på från bilen. Craig bär alltid vapen och jag var med honom på en skjutlektion en helg, eftersom jag blev så nyfiken på detta med "köpt" trygghet och säkerhet med och utan vapen. En annan kompis, Keith hade en chef som blev ihjälkjuten när han drog en pistol, som inte funkade när hans affär rånades i april. I vilket fall som helst så var det faktiskt kul att skjuta, när man väl slutade tänka på hur farligt det är!
   
Andra fula sidor av Johannesburg, fast det här, the Power Station, tycker jag är så snyggt. Här har t ex filmer och rockvideos spelats in. Härinne bor hundratals familjer, som har hyllor efter väggarna, som används till sängar. Tänkte att det skulle vara intressant att se hur där egentligen ser ut därinne, men när man gluttar in från baksidan är det bara vidrigt när man förstår vilken misär som råder där.

klicka för föregående sida

klicka för nästa sida