Sydafrika år 2000, hur känner människor där för sitt förflutna, sitt nu och sin framtid? Självklart finns det inte ett svar på det. Människor har levt åtskilda där under så lång tid att alla har olika tankar gällande dessa frågor. Under februari till juni, 2000 var MalinMatilda Allberg i Johannesburg på ett SIDA-stipendium och talade med åtminstone några av de olika människorna som bor där gällande dessa ämnen.

Kortfilmen Passage - long walk to fortune är hennes subjektiva tolkning av vad hon fick till svar.

Passage - long walk to fortune visades på Sundsvalls konstmuseum i april 2002

Johannesburg, Sydafrika - under byggandet av en ny Framtid

Vårterminen 2000 spenderade jag på University of the Witwatersrands (Wits) department of Fine Arts. Jag hade fått ett SIDA-stipendium, genom Bildmuseet här i Umeå, som innebar ett direktutbyte så att vi var två elever från Konsthögskolan som for till Johannesburg, medan två elever från Wits tillbringade samma tid på konsthögskolan här. Jag tillbringade alltså hela vår vårtermin (Sydafrikas sensommar och höst) i Sydafrika och vill här dela med mig av mina upplevelser och tankar till Er. Hoppas Ni får behållning av det! "How's it!" är en vanlig hälsning i Sydafrika, som inte innebär att man ska göra en utläggning om sitt hälsotillstånd, utan istället bara säga "nice seeing you!", för att undvika undrande miner... Jag tänkte att jag skulle inleda med lite historia, så håll till godo. I slutet av 1400-talet rundade Vasco da Gama Afrikas Sydspets, men ingen tänkte på att man kunde göra något av Södra Afrika förrän långt senare. Det skulle ta hela 150 år tills det holländska fartyget "Haarlem" gick på grund intill nuvarande Kapstaden och blev kvar där ett halvår. Sjömännen odlade grönsaker och bytte till sig kött av lokalbefolkningen under dessa månader. Lokalbefolkningens språk har en massa klickljud, som sjömännen tyckte lät som "hot", "tot" osv, så därför kallade sjömännen dem för Hottentotter. Den folkgruppen kallas även Bushmen, men den politiskt korrekta benämningen idag är Khoi-san.

Det är för övrigt rätt intressant med språk i Sydafrika. Det finns inte en Sydafrikansk brytning, för i Sydafrika finns hela elva officiella språk! Zulu, Xhosa (där Xh uttalas som ett klick mot gomen) och Afrikaans är de tre största medan engelska kommer först på femte plats. De engelsk-språkiga i Sydafrika svänger sig enkelt med t ex de Afrikanska språkens klick-ljud. Annars brukar ju engelsk-talande hävda att deras mun inte är byggd för sådana konstiga ljud, som t ex det skandinaviska r:et.
Nåja, när holländarna väl räddades efter ett halvår så föreslog de till ledningen att det borde byggas en permanent bunkrings-station för förbipasserande fartyg vid Kap. Så 6 april 1652 kom Jan van Ribing, som anses vara Sydafrikas grundare, med tre skepp till Tafel Viken. Där grundades den första bosättningen och man bytte fredligt till sig boskap och annat från "Hottentotterna" under något sekel. Så blev det en massa krig i Europa, så Tafel Viken var engelskt under några år, innan det åter blev Holländskt, men det lämnar jag därhän. Nationalist-partiet införde i alla fall Apartheid 1948 och vid den tiden var det inget konstigt med det. Engelsmännen hade under alla sina år som kolonisatörer behandlat ursprungsbefolkningar på samma vis, men utan att sätta något namn på det. Sedan kom resten av världen på mycket bättre tankegångar, men där har Sydafrika hamnar efter. Det är troligen ett resultat av att de mäktiga hade det så bra att de inte ville ändra sig, medan den stora vita massan levde i ovisshet pga censur osv. När apartheid infördes kallades det också för "de goda grannarnas politik", vilket kan tyckas väldigt missledande idag. Efter att apartheid avskaffades och Nelson Mandela blev president 1994 har Sydafrika blivit ett stort resmål, eftersom det är ett av världens vackraste länder; "få om några platser på jorden har så enastående vyer, storslagna stränder och levande historia", som guideboken skriver. Dessutom har det ju varit i det närmaste helt stängt för turism pga bojkotterna under apartheid-tiden, vilket gjort människor väldigt nyfikna på hur där ser ut. Visst är det sant att Sydafrika är väldigt vackert på sina ställen, men där är också hemskt fattigt och med väldigt hög kriminalitet, vilket gör det väldigt fult, tycker jag.



mer om Sydafrika